//
you're reading...
Design, Ihmiset, Juuri nyt, Luonto, Matkustaminen, Näyttelyt, Tapahtumat

Mitä virolaiset haluavat kertoa itsestään?

EXPO SeenevaikusViro on käpy. Viro on siili. Viro on sieni. Viro on haarukkametsä. Viro on säveltäjä Arvo Pärt. Muun muassa näin virolaiset ovat suunnitelleet näyttäytyvänsä Milanossa, jossa järjestetään maailmannäyttely vuonna 2015.

Tallinnan Viru Keskuksessa avautui 12.11.2013 näyttely, jossa esitellään kaikki 14 määräaikaan mennessä saapunutta ideakilpailun suunnitelmaa Viron paviljongiksi Milanon EXPO:ssa. Suunnittelukilpailun tehtävänanto oli monipolvinen. Paviljongissa tulee näkyä maailmannäyttelyn pääteema, joka vuonna 2015 on ruoka – feeding the planet, energy for life. Idea-, arkkitehtuuri- ja sisustussuunnittelukilpailuun osallistuneiden suunnitelmien tuli tuoda esiin virolaista kulttuuria, tiedettä, talouden saavutuksia sekä kertoa kaikesta siitä, mikä Virossa on ainutlaatuista.

EXPO KäbiEXPO ForkViron EXPO-paviljongin tuottaja Elena Natale kertoo, että kaikkiin kilpailuun osallistuneisiin tiimeihin kuuluu arkkitehtien lisäksi pääkokki, tuottaja sekä luova tuotantoryhmä. Kilpailussa ei etsitty arkkitehtoonista ihmettä vaan laajempaa kokonaisuutta.

– Ideahankeen kautta etsittiin luovaa yhteistyötä, jossa sisältö on päätekijä. Se kasvaa sisältä ulospäin ja tärkeintä on tuottaa elämys: elämästä nauttiminen läpi ruoan, oppimisen, jakamisen, kulttuurin ja teknologian.

EXPO Ajavirn VaimutoitMutta mitä virolaiset ovat halunneet kertoa itsestään? Kilpailutöissä selkeästi käytetyin teema on luonto. Elena Natale listaa muitakin suosikkiaiheita:

– Heimolaisuus, luonnonläheisyys sekä pienuus, mutta pienuuden kautta myös funktionaalisuus. Tietysti myös hauskuus, terveys ja luovuus.

Virossa ”street foodia” ei ole tarjolla vielä juuri missään, vaikka se maailmalla onkin tällä hetkellä suosionsa huipulla. Viron EXPO-paviljongin suunnittelukilpailussa etsittiin tähänkin ratkaisua: helppoa ja hyvää, mutta terveellistä ruokaa.

Ainutlaatuisuutta virolaisesta keittiöstä ei tarvitse hakemalla hakea, virolainen ruoka on jo itsessään uniikkia sisältäessään lainoja Venäjän ja Saksan keittiöistä. Kilpailutöiden menuissa maistuu erityisesti, kuinkas ollakaan, luonto. Tarjolla on sitä, mitä saa metsistä, soilta, pelloilta ja merestä.

Eli virolaiset haluavat kertoa olevansa pieni heimo, joka elää luonnosta, mutta katsoo ketterästi tulevaisuuteen. Se voikin olla hyvä asemointi – Milanon EXPO:ssa Viron paviljonki sijaitsee varsin massiivisten, Venäjän ja Omanin, paviljonkien välissä.

Kilpailutyönäyttely on esillä Viru Keskuksessa 12.-21.11.2013. Tartun Taskussa työt ovat näytillä 22.11.-5.12.2013. Voittaja eli työryhmä, jonka suunnitelma toteutetaan Milanossa 2015, julkistetaan 20.11.2013.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: