//
you're reading...
Liikkuminen, Luonto, Matkustaminen, Museot, Ulkoilu

Terveiset Hiidenmaalta!

Hiiu MeriOi mikä onni minua kohtasi kun sain kutsun Hiidenmaalle eli virolaisittain Hiiumaale! Olen käynyt aiemmin vain Viron suurimmalla saarella eli Saarenmaalla, Muhussa sekä pikkuruisessa Kihnussa. Virolaiset saaret ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta kaikkiin yhdistyy jännällä tavalla niiden asukkaiden suunnaton kotiseuturakkaus. Ei ole niin pientä nähtävyyttä, ettei sitä esiteltäisi suurella ylpeydellä. Mainetta niittäneet ”oman kylän tytöt ja pojat” mainitaan puheissa toistuvasti.

En kyllä lainkaan ihmettele, että saarelaiset ovat niin vakuuttuneita oman kotikontunsa hienoudesta. Kesällä on ilmiselvää, että yhtä moninaisia ja mielenkiintoisia luontokohteita saa mantereelta hakea, mutta talvi lienee se joka mittaa tosirakkauden. Olosuhteet ovat ankarat ja tapahtumat minimissä.  Kesällä saaret pursuavat ohjelmaa. On konsertteja, festivaaleja, markkinoita, teatteriesityksiä jne.

Itse kävin Hiiumaalla runofestareilla, Kaudse kuu luulefestivalilla. Hiidenmaalaistunut runoilija, Ave Alavainu, on järjestänyt festivaalia vuodesta 1988 alkaen. Valitettavasti nyt saattoi olla viimeinen kerta kun runoilijat kokoontuvat näissä merkeissä Hiiumaalle. Se on totta vie harmillista, sillä nautin festivaalista niin paljon, että haluaisin päästä osallistumaan vielä uudestaan. Kuvassa alla on runoilija Alavainu itse.

Hiiu Ave AlavainuMutta Hiidenmaa. Se on Viron toiseksi suurin saari ja Viron pienin maakunta. Saaren ruotsinkielinen nimi on Dagö, joka juontuu ajasta Ruotsin vallan alla, 1563-1710. Ruotsalaisia asui Dagössä vuoteen 1944 asti, mutta toisen maailmansodan vuoksi asujaimisto muutti pääosin Ruotsiin. Osa ruotsalaisista on nyttemmin taas palannut saarelleen.

Hiiumaan ainoa kapunki on sen pääkaupunki Kärdla. Suurin osa saaresta onkin metsää. Ja tietysti rantaviivaa. Nähtävyyksiä ovat muun muassa Pühalepan ja Reigin kirkot, Kõpun majakka sekä vieressä sijaitsevalla Kassarin saarella oleva kirjailija Aino Kallaksen kotimuseo.

Hiiu Kirkko 1Hiiu Kirik

Hiiu Kõpu majakasHiiu Aino Kallas

Mantereelta Hiidenmaalle on 22 kilometriä. Haapsalun vierestä, Rohukülasta, lähtee useita kertoja päivässä pieni autolautta, jolla pääsee Heltermaan satamaan. Hiidenmaalle voi myös lentää pienkoneella Tallinnasta. Nykyisen (hyvin omituisen) trendin mukaisesti lento maksaa suunnilleen saman verran kuin bussimatka Tallinnasta Hiiumaalle.

Hiiu LauttaKaiken kaikkiaan voi sanoa, että Viron saaret ovat jokainen tutustumisen arvoisia kohteita. Välimatkat eivät ole pitkiä ja saaret tarjoavat henkeäsalpaavan upeita luontokokemuksia (itse häkellyin taivaalla kaartelevista merikotkista, ikiaikaisista tammista, huolellisesti hoidetuista rannoista ja satamista sekä loputtomista katajikoista). Saarilla saa aivan uuden näkökulman koko Viroon.

Aion ehdottomasti käydä Hiiumaalla uudemman kerran vielä tänä kesänä. Ja seuraavaksi sitten Vormsille. Ja Ruhnuun. Ja Muhulle syömään Viron parhaaseen ravintolaan, Pädasten kartanon Alexanderiin. Tulee kiire, jos meinaan ehtiä kaiken…

Hiiu Autosta

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: