//
you're reading...
Juuri nyt, Musiikki, Tapahtumat

Tallinn Music Week eli suositukseni festareille 4.-6.4.2013

Olin aikeissa jakaa Tallinnlannan Facebook-sivulla joitain videoita artisteilta, jotka esiintyvät Tallinn Music Weekin aikana ja joita aion itse mennä katsomaan festareille. Onneksi tajusin, että hyviä ja näkemisen arvoisia artisteja on niin paljon, että en voi alkaa spämmätä niitä kaikkia Facebookin kautta. Niinpä päätin koota suosikkejani tähän postaukseen. Kunnianhimoinen ja ikuisesti tuhoon tuomittu ideani oli tarjota vähän kaikkea kaikille ja edelleen moni erinomainen artisti jäi tämänkin listan ulkopuolelle. Suomalaiset artistit jätin suosiolla vähemmälle huomiolle, vaikka sellaisella aloitankin. Kukaan ei varmaan tarvitse erityistä suositusta Tallinn Music Weekillä esiintyville Tuomari Nurmiolle tai Waltarille?

Aino Venna on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, jonka ensimmäinen albumi, Marlene, julkaistiin viime syksynä. Ah, ihanaa chansonia ja folk-lauluja rakkaudesta. Aino Vennaa voi kuulla 5.4. klo 18.30 ilmaiseksi Foxy Vintage -liikkeessä ja tuntia myöhemmin lähes naapurissa, Pikk-kadulla sijaitsevassa Kanuti Gild -salissa. Liput 10 €.

Argo Vals Band on tällä hetkellä kuuminta hottia Virossa. TMW Maitsed -ruokafestareille osallistuvan ravintola Nehin pääkokki Peeter Pihel sanoi, että tämä musiikki soi hänen laittaessaan ruokaa. Voi ajatella, että hyvä musiikki, parempi mieli, sillä Pihelin toinen ravintola, Alexander, valittiin Viron parhaaksi. Neh oli tänä vuonna sijalla kahdeksan. Argo Valsia voi käydä kuuntelemassa muun muassa Von Krahli Teaterissa 4.4. klo 21.30. Muut keikat löytyvät täältä.

Big Wave Riders tulee Helsingistä. Indiebändin musiikista kuultavat vanhat legendat, kuten The Clash, The Cure ja Happy Mondays. Ken tohtii, voi tampata tanssijalkaa ostoparatiisissa. Bändi esiintyy Viru Keskuksessa 5.4. klo 18.30.

Candy Empire on vuonna 2012 perustettu virolaisbändi. Voisin kuvitella heidän vielä joskus tekevän musiikkia Quentin Tarantinon elokuviin. Tätä bändiä kannattaa kuunnella myös jos tykkää James Ellroyn rikoskirjoista, ne jotenkin sopivat yhteen. Keikat ovat kauppakeskus Solariksen Apollo-kirjakaupassa 4.4. klo 16.30 sekä Kohvik Sinilindissä 5.4. klo 23.

Def Räädu on reggaeta, dubia, trip hopia, housea ja räppiä yhdistelevä rakverelais-tallinnalainen ryhmä. Tarinan mukaan vielä joitain vuosia sitten Rakveresta oli lähes mahdotonta päästä esiintymään Tallinnan lavoille, mutta onneksi avuksi saatiin MC J.O.C. eli Päär Pärenson, joka oli jo voittanut rap-battleja ja avasi ovet pääkaupungin klubeille. Nyt Def Räädu on jo lunastanut paikkansa virolaisessa musikkiskenessä ja tekee yhteistyötä lukuisien eri artistien kanssa. Viimeksi muuten näin Pärensonin ETV:n aamu-tv:ssä, jossa hän esitti afrikkalaisia tansseja. Kyse oli Mutantants-esityksestä, jossa kierretään tunnin aikana maapallo ympäri ja esitetään tuhat eri tanssia.

Elephants from Neptune on valintasi jos haluat hyppiä ja pomppia, tanssia ja riemuita. Viron kielinen ilmaisu ”visata näppu” sopii juuri tähän yhtyeeseen. Suomeksi ei ole olemassakaan vastaavaa sanaa, joka siis kuvaa yleisön tapaa takoa rytmikkäästi ilmaa, käsi ja kaksi-kolme sormea pystyssä. Viskataan sormia? Elephants from Neptune soittaa Tallinn Music Weekillä 5.4. klo 00.45 Von Krahlin teatterissa sekä 6.4. klo 14 Viru Keskuksessa.

Eva & Manu, suomalaista multikultia. Eva Louhivuori ja Manu Laudic tapasivat Bostonissa, Berklee College of Musicissa. Heidän musiikkinsa on ihanaa, soljuvaa, ilmavaa folkia. Kun ensi kerran kuulin heidän musiikkiaan (jonkun tv-mainoksen taustalla), en meinannut jaksaa odottaa debyyttialbumia, joka ilmestyi elokuussa 2012. Eva & Manu esiintyvät Tallinn Music Weekillä Kunstihoonen galeriassa 6.4. klo 16.30 ja Kino Sõpruksessa klo 22.30.

Facelift Deer ja Frankie Animal ovat meille suomalaisille hyvä osoitus siitä, että lokeroiminen ja arvottaminen niin musiikissa kuin muuallakin on täysin pöljää. Facelift Deerin laulaja, Rasmus Rändvee, voitti vuoden 2012 Eesti otsib superstaari -kisan eli Viron Idolsin. Frankie Animalin Marie Vaiglaa taas kuultiin Viron Euroviisukarsinnoissa finaaliin asti. Nuoret artistit ovat käyttäneet kisoja saadakseen tunnettuutta tekemisilleen sekä tietysti kokemusta. Etenkin Frankie Animal on haistanut myös ajan hengen ja musisoi Mumford and Sonsin viitoittamalla tiellä. Facelift Deerin keikka on Von Krahlin baarissa 5.4. klo 01.30. Frankie Animal esiintyy samassa paikassa jo aiemmin samana iltana, klo 21.30.

Galvanic Elephants lienee yksi niistä bändeistä, jotka haluan ehdottomasti nähdä livenä. En ole koskaan päässyt heidän keikalleen (vaikka ovatkin lämpänneet muun muassa Junior Boysia ja FM Belfastia, molemmat suuria suosikkejani). Julkaisujakin heiltä on tullut varsin vähän, tai no, EP ja kasa sinkkuja. Tarttolaisbändi esiintyy Woodstockissa 5.4. klo 00.15.

Hu? herätti virolaisten huomion jo ensimmäisellä albumillaan vuonna 2008. Kappale masentavista virolaisista pikkukaupungeista, Depressiivsed Eesti väikelinnad, sai maaseudun ihmiset suorastaan raivon partaalle. Hannaliisa Uusma lauloi, kuinka pikkukaupungeissa elämän suurin unelma on saada käytetty bemari ja nuoret, kauniit äidit kävelevät ympyrää ei enää niin kauniiden äitiensä kanssa. Kiukkua ei lievittänyt sekään, että Uusma kertoi itsekin tulevansa pikkukaupungista. Niin tai näin, Hu? on nyt yksi Viron tunnetuimmista ja arvostetuimmista yhtyeistä. Hu?:ta voisi verrata suomalaisyhtye Reginaan. Ainakin elektroniset soundit ja pehmeä-ääninen laulaja sekä raikkaan vaihtoehtoinen meno ovat yhteneväisyyksiä Reginan ja Hu?:n välillä. Hu?:n keikka on Rock Cafessa 6.4. klo 21.

Iiristä kannattaa mennä katsomaan aina kuin mahdollista! Tämä artisti on yllättänyt ainakin minut jokaisella keikallaan. Iirishän on se artisti, josta suomalaiset levy-yhtiöt taistelivat toden teolla ja voiton vei lopulta EMI Music Finland. Minä olen rakastunut erityisesti tähän kappaleeseen, jonka kuulin maagisena uuden vuoden yönä 2011, jolloin Tallinnasta tuli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Iiris esiintyy Tallinn Music Weekillä Mustapeade Majassa 6.4. klo 20.

Johansonid edustaa virolaisen musiikkiperinteen yhtä kestosuosikkigenreä. Aina löytyy kuulijoita kun joku musisoi akustisesti kitaran kanssa, laulaen lyyrisiä sanoituksia. Sitä parempi, mitä enemmän sävelissä kuuluu kaikuja menneistä ajoista. Johansonid koostuu neljästä sisaruksesta. Heidän sointinsa on sellainen, että Pekka Strengin voisi kuvitella tekevän mahdollisten siskojensa ja veljiensä kanssa jotain samanlaista jos vain olisi edelleen elossa. Johansonin sisaruksia voi kuulla Kanuti Gildin salissa 6.4. klo 19.45. Tämä alla oleva kappale on muuten se biisi, jota kuuntelen pateettisina koti-ikävän hetkinä.

Kõrsikud ❤ Tallinnlanna. Kuvitelkaa nyt, kolme maailman komeinta ISOA miestä laulamassa hempeitä folk-lauluja! Ainakin minä olen niin myyty, että juoksin erään yön pimeinä tunteina yhden Kõrsikuiden jäsenen, Jaan Pehkin, perään tunnustamaan rakkauttani. Pehk tunnetaan myös Orelipoiss -nimellä ja on Orelipoissina tehnyt kaikkien rakastamia, hauskan naiiveja lauluja elämästä. Kõrsikud esiintyy Kanuti Gildin salissa 5.4. klo 21.45. Tämä kappale on Viron Euroviisukarsinnoista ja siinä rohkaistaan sanomaan ei.

Kim & Buran tuo elektrotuulahduksen Venäjältä. Nelihenkisen retropop-yhtyeen kappaleissa kuului aluksi vain suuri sympatia robotteja, avaruusraketteja, saavuttamattomia planeettoja ja 60-luvun psykedeliaa kohtaan. Nyttemmin meno on hillitympää, mutta pietarilaisbändin rakkaus kosmokseen välittyy edelleen. Tämän bändin kohdalla täytyy aivan erityisesti korostaa, että suosittelen keikkaa todella! Itse olin (muistaakseni) vuonna 2006 kuuntelemassa Kim & Burania pietarilaisen ostoskeskuksen konserttisalissa ja vaikka puitteet olivat oudot, oli tunnelma katossa! Tallinnassa Kim & Buran esiintyy Wababus-ravintolan klubilla 5.4. klo 01.00.

Leslie da Bass on varmaankin Viron ahkerin musiikintekijä. Hän on tehnyt mainoksia, soittanut bassoa eri kokoonpanoissa, tuottanut menestyslevyjä sekä virolaisia superhittejä. Hmm, voisikohan hän olla Viron DJPP?! Ehkä kannattaa käydä katsomassa, kuinka hän vetää livekeikan Rock Cafessa 5.4. klo 01.45.

Marten Kuningas – jälleen yksi Viron Idols-osallistuja. Plääh. Vaan ei sittenkään! Marten Kuningas on mitä mainioin muusikko, joka oli tehnyt musiikkia jo pitkään ennen kuin lähti Superstaar-ohjelmaan. Artistista kertoo luonnollisesti eniten hänen musiikkinsa, mutta tässä videossa Marten Kuningas on onnistuttu vangitsemaan harvinaisen hyvin: itseironinen, hauska, lahjakas ja mielenkiintoinen. Kuningas on keikalla Von Krahli Teaterissa 5.4. klo 23.30.

Namgar, no huh huh! Jos joku sattui näkemään pari vuotta sitten Omar Souleymanin keikan Flow-festivaalilla, nyt saattaa olla jotain yhtä vavisuttavaa kamaa tarjolla. Namgar on nelihenkinen yhtye, joka esittää perinnemusiikkia Burjatian tasavallasta ja Mongoliasta, mutta meno on perinteisestä etnofestareiden hampunhajuisesta tarjonnasta hyvin kaukana. Välillä taustoilla soi raskas sähkökitara ja hevirummut, toisinaan mennään paljon hillitymmällä setillä. Namgarin tuominen Tallinnaan on osoitus Tallinn Music Weekin kiitettävästä näkemyksellisyydestä. Siperiasta kajahtaa Kanuti Gildin salissa 6.4. klo 20.45.

Outloudz on yksi Viron suosituimmista pop-bändeistä, joten jos haluatte nähdä todennäköisimmin täyden keikkapaikan, suunnatkaa Rock Cafeehen 6.4. klo 23. Hieman (minun mielestäni) särmättömällä eletropopilla aloittanut Outloudz on sittemmin löytänyt ihan mielenkiintoisia uusia kulmia musiikkiinsa.

Paleface & Matre. Tarvinneeko heistä sanoa tämän enempää? Antaa musiikin puhua puolestaan. Keikka on Kohvik Sinilindissä 6.4. klo 02.30. Samana iltana esiintyy joukko muitakin mielenkiintoisia hiphop-artisteja:

21:00 DJ TSR
22:00 Gorõ Lana
22:30 DVPH
23:00 Tarbijakaitse
23:30 Grässhopas
00:00 OYT
00:30 Super Janne (FIN)
01:00 5LOOPS
01:30 Suur Papa
02:00 Def Räädu
02:30 Paleface & Matre (FIN)
03:00 Vaiper Despotin (LT)

Põhja-Tallinn tarkoittaa Pohjois-Tallinnaa, ja kyllä, kyse on osittain kotiseuturomantiikasta. Bändissä on neljä pohjois-tallinnalaista räppäriä, muualta Tallinnasta tulleita muusikoita sekä laulaja Maia Vahtramäe. Jos Notkea Rotta onkin henkeen ja vereen itä-helsinkiläinen, he eivät kuitenkaan ole ottaneet nimekseen esimerkiksi Roihuvuori. Hiphop-yhtye Liisanpuistokaan ei oikein sovi vertailukohteeksi, sillä sen artistit olivat Kannelmäestä. Põhja-Tallinn on toiminut tässä kokoonpanossa vuodesta 2011, mutta viime kesänä se teki täydellisen läpimurron. Ei ollut sellaista paikka, jossa heidän hittinsä, Meil on aega veel, ei olisi soinut. Bändi osallistui kappaleella myös Eesti Laul -kilpailuun eli Viron Euroviisukarsintaan ja pääsi finaaliin asti. Estonian Music Awardseissa bändi voitti kolme palkintoa: vuoden bändi, vuoden rap-artisti ja vuoden debyytti. Põhja-Tallinn esiintyy Rock Cafessa 6.4. klo 01.45. Suosittelen!

Rasabasa sai minut huomaamaan, että moni artisti, joita aion käydä katsomassa Tallinn Music Weekillä kuuluu latvialaisen Positivus-festivaalin esittelyohjelmistoon. Tallinn Music Weekin keikkoja tekee yhteistyössä joukko erilaisia yrityksiä ja tapahtumia, joista Positivus on yksi ja Rasabasa siis heidän ohjelmistossaan. Ajatella, että niin paljon kuin puhutaankin globalisaatiosta ja yhtenevästä Euroopasta, on Rasabasa saanut kaikessa rauhassa soida norjalaisilla, virolaisilla, latvialaisilla ja liettualaisilla radiokanavilla joutumatta sen suuremmin meidän suomalaisten korviin! Norjalais-latvialainen yhtye kohtasi Paul McCartney -koulussa eli The Liverpool Institute for Performing Arts:issa ja kiertää nyt esiintymässä ympäri Eurooppaa. Tallinnaan Rasabasa saapuu 6.4. ja esiintyy Kino Sõpruksessa klo 01.30.

Svjata Vatra kutsuu itseään tuli-folk -bändiksi, tarkoittaahan yhtyeen nimi pyhää tulta. Ukrainalais-virolaisen yhtyeen soundi on kuin, varsin ilmeisesti, ukrainalais-virolaisen bändin, joka on lähtenyt tutustumaan Balkanin perinteisiin. Yhtyeessä soi haitari, pasuuna, tinapilli, virolainen säkkipilli (torupill) ja moni muu eksoottisempi soitin. Vaikka bändi on jo pelkästään lähtökohdaltaan mielenkiintoinen (ukrainalaisimigrantti luomassa kansanmusiikkia), on bändi tunnettu erityisesti live-keikoistaan. Jos jossain, niin Svjata Vatran keikoilla hiki haisee! TMW:ssä Svjata Vatra esiintyy NO99-teatterissa 5.4. klo 21.

Tenfold Rabbitiä söpömpää ja samaan aikaan uskottavampaa bändiä on vaikea löytää. Vielä pari vuotta sitten Tenfold Rabbit oli joukko lukiopoikia, jotka soittivat Meelik -nimisessä yhtyeessä. Tarmokkaat nuoret miehet ryhtyivät terästämään imagoaan, vaihtoivat bändin nimeksi Tenfold Rabbit ja osallistuivat nuorten bändikisaan sekä Euroviisukarsintoihin. Jälkimmäisessä bändi menestyi niin hyvin, että heidät kiinnitettiin useille vuoden 2012 kesäfestareille ja syksyllä ilmestyikin palkittu debyyttilevy Travel the World. Jossain välissä yhtyeen laulaja Andres Kõpper ehti ohjata pitkän elokuvankin, Vasaku jala reede. Leffa oli vuonna 2012, teatterilevitykseen tullessaan, yksi katsotuimmista elokuvista. Jopa Viron tiukkapipoisin ja uskottavin kulttuurilehti, Sirp, kehaisi sitä. Nyt ollaan joko äärimmäisen lahjakkuuden, nerokkuuden tai satumaisen onnen äärellä. Asiaa voi käydä tirkistelemässä keikalla, joka on Rock Cafessa 6.4. tasan keskiyöllä. Pienempi keikka on jo aiemmin päivällä klo 14 Telliskivi Loomelinnakin Reval Cafessa.

Zebra Islandin keikalle voi mennä rentoutumaan ja puhdistautumaan festivaalin aiheuttamasta musapöhöstä. Unelmapoppia soittava bändi on keikalta keikalle juoksemisen jälkeen kuin mojito-ämpäri, raikas ja virvoittava tuulahdus. Zebra Island esiintyy Von Krahlin baarissa 6.4. klo 22.30.

Zetod ammentaa musiikkinsa virolaisesta seto-kulttuurista. Setot eli setukaiset ovat aivan kaakkoisimmassa Virossa, Venäjän rajalla, elävä heimo, jonka kulttuurissa sekoittuvat niin baltialaiset kuin virolaisetkin perinteet. Olen kerran käynyt setojen Kuningas-päivillä, joilla vuosittain valitaan heimolle uusi kuningas, Peko-jumalan maanpäällinen sijainen. Jokainen voinee kuvitella minkälainen meno on juhlissa, joissa samalla valitaan paras pontikan, juuston, oluen ja viinin tekijä…

Muistan kesän, jolloin Zetod teki läpimurron. Yhtäkkiä kaikilta radiokanavilta soi vain yhtyeen kappale Kergotamine, setomurteella laulettu kansanlaulu uuden ajan rytmillä. Tällä hetkellä yksikään toinen kansanmusiikkiyhtye ei nauti samanlaisesta suosiosta Virossa kuin Zetod. Tallinn Music Weekillä Zetod esiintyy NO99-teatterissa 5.4. klo 23. Tämän keikan aion todellakin nähdä!

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: