//
you're reading...
Ravintolat ja kahvilat

Kohvik Energia – paluu menneisyyteen

EnergiaKalamarileib

Siinä minä istun mätivoileipä lautasellani ja mietin missä ajassa mahdan olla. 2000-lukuun viittaa vain pieni jääkaappi Coca-Cola -logoineen, valtava kahvikone sekä kuramatot lattialla myyntitiskin edessä. Kaikki muu näyttää lähinnä lapsuusmuistoista tutulta. Tuntuu kuin olisin palannut ensimmäiselle turistimatkalleni Tallinnaan, sikäli kun pystyn muistamaan mitään 80-luvun alusta jolloin olin vielä pieni lapsi.

Kaubamajan vieressä sijaitseva Kohvik Energia on kuin aikamatka Neuvosto-Viroon. Tiskin takana peilitaustaisilla hyllyillä on enemmän tavaraa kuin ennen, mutta brandy- ja armanjakkipullot sekä konvehtirasiat nököttävät paikoillaan kuin museoesineet. Vitriinissä on jokunen annos eri sorttisia majoneesisaalaatteja sekä tympeähkösti mädillä, sillillä tai savukalalla päällystettyjä voileipiä. Päivän keitto on, mikäpä muukaan, kuin tomaattinen lihaseljanka.

EnergiaTiskiEnergiaSalaatitEnergiaKiluleib

Virolaiseen tapaan leivoskattaus on jokaisen sokerihiiren unelmien täyttymys. Tiski notkuu tarjottimia, joille on nostettu erilaisia plaadikookeja eli leivinpellillisiä rahka-, muro- ja suklaatäytekakkuja. Uppopaistetut munkkirinkilät on hunnutettu tomusokerilla, kuten moni täytetty viinerikin. Piirakoita on monella eri täytteellä: kinkulla, kaalilla, nakeilla, sienillä ja rahkalla.

EnergiaKookidEnergiaPirukad

Kuten kuvista näkyy, hinnat eivät ole päätähuimaavia. Energia tarjoaa takuulla yhdet kaupungin edullisimmista leivoskahveista. Kultuur ja elu -lehden artikkelin mukaan kahvila on aina ollut huokea. 70-luvun kahvikriisin aikana teebaariksi kutsuttu kahvila on muuttunut 50 vuodessa vain vähän. Kuulemma vain sisäänkäynnin paikka on vaihtunut ja sen kohdalla ollut pieni konditoria lopetettu. Voisin veikata, että ikkunoita ovat myös joskus peittäneet raskailla laskoksilla varustetut keinokuituiset ”tissiverhot”, joita ei enää ole. Jotain hyvin järkähtymätöntä (ehkä luotetun brändin ylläpitämistä) on siinä, että aikoinaan edistyksellisesti jukeboxin omistanut kahvila ei enää ole välittänyt luoda edes omaa Facebook-sivua. Ja silti asiakkaita piisaa välillä jonoksikin asti.

Kun astun ulos vilkkaalle Kaubamaja-kadulle, tuntuu kuin olisin tehnyt aikamatkan. Kaubamajan uudistettu julkisivu, pyörivät valomainokset, uudenkarheat Tallink-taksit ja pysäkillä bussia odottavat trendikkäät nuoret todistavat paluusta tulevaisuuteen.

Vinkki! Toisen aikamatkan voi tehdä Kohvik Narvassa. Yli kuusikymmentä vuotta samalla paikalla, Narva maanteen varressa, sijainnut kohvik aloitti maitobaarina, mutta on toiminut viimeiset vuosikymmenet rohkeasti vanhaan ulkoasuun uskovana kahvilana ja pullapuotina. Sen verran Kohvik Narva on antanut periksi ajan muutoksille, että heillä on sentään oma nettisivu.

EnergiaRouvat

Mainokset

Keskustelu

One thought on “Kohvik Energia – paluu menneisyyteen

  1. Energia Kohvik lounaan bravuuri on Pozarskyn kyljykset
    http://www.veltheiminsukuseura.net/ruoka/kyljys.html

    Posted by SeijaPee | 2.9.2016, 10:56

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: