//
you're reading...
Design, Ihmiset, Käsityöt, Muoti

Prillit Tallinnasta

KarliPrillid1Muistatteko aikaa, jolloin Tallinnasta käytiin ostamassa edullisia silmälaseja? Tai jotkuthan kävivät vain sovittamassa ja rillit lähetettiin pulleiksi pehmustetuissa paketeissa omistajilleen Suomeen. Nykyään silmälaseja saa niin edullisesti Suomestakin, että vain harvat lähtevät enää halvan hinnan perässä Viroon ostoksille. Hintaa parempi syy onkin sitten tyyli ja laadukas muotoilu.

Olen aivan ihastunut nuoren tallinnalaisen suunnittelijan, Karl Annusin, pokakokoelmaan. Annus valmistui Tarton ylemmästä taidekoulusta designin ja restauroinnin linjalta ja päätyi tekemään silmälasipokia puusta. Hän käyttää materiaaleinaan muun muassa palisanteria, jalavaa, pähkinäpuuta, mahonkia tai sitten asiakkaan itse valitsemaa puuta, sillä kaikki raamit tehdään tilaustyönä.

Annusin kyvyt pantiin merkille heti kun hän sai valmiiksi ensimmäiset, lopputyönään tekemänsä, kehykset. Kuulemma presidentti Toomas Hendrik Ilveksen puolisolla, Evelin Ilveksellä, on yhdet Karl-kehykset. Nuorta suunnittelijaa huomioitiin myös starttirahalla (joka ei Virossa ole ihan pelkkä läpihuutojuttu), jolla hän sai perustettua työhuoneen muodikkaalle Kalamajan alueelle.

KarlAnnusIse

KarliPrillid2

Karl-silmälasikehyksien alkutaival ei ollut ihan helppo. Saranat rikkoutuivat helposti, sillä nekin oli tehty täyspuusta. Vaikka Kiinasta olisi toki voinut tilata halpoja metallisaranoita, Karl kehitti sankoihin useasta kerroksesta koostuvan vanerisaranan.

Yksittäisten pokien valmistaminen käsityönä on hidasta ja kallista. Yhdet kehykset maksavat noin 300 euroa. Viron Forbes-lehden haastattelussa Karl Annus sanoi haaveilevansa massatuotannosta, jossa alkuun voisi olla muutamasta eri mallista koostuva sarja, joista jokaiset pokat saisi kolmesta eri puulajista valmistettuna.

Vielä jonkin aikaa tilanne on kuitenkin vielä se, että silmälasikehyksiä saa vain erikseen tilaamalla. Annusiin saa yhteyden esimerkiksi sähköpostitse: karl(at)karl.ee.

KarlAnnus

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: