//
you're reading...
Aamiaiset, Design, Kasvisruoka, Kirpputorit, Lapsille, Ravintolat ja kahvilat, Torit

F-hoone – luovan linnakkeen ravitsemusliike

Kun minulta kysytään jotain mukavaa ravintolaa Tallinnasta, sanon aina ensimmäiseksi F-hoone. Tämä on ehdottomasti suosikkiravintolani kaupungissa. Vuoden 2012 Viron parhaiden ravintoloiden listauksessa F-hoone oli sijalla 21.

Ravintola sijaitsee Telliskiven luovassa linnakkeessa eli Loomelinnakissa, lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Loomelinnakista halutaan luoda luovien alojen yrittäjien, taiteilijoiden, galleristien ja kauppiaiden alue, jossa jo nyt on tarjolla työhuoneita ja studioita vuokralle sekä treenikämppiä bändeille. Alueella järjestetän jatkuvasti pieniä ja isompiakin tapahtumia ja konsertteja. Yhteen tehdashalliin on rakennettu skeittipuisto Haigla. Loomelinnakissa on myös toimistotiloja, kuten esimerkiksi Tallinn Music Weekin toimisto. Joka lauantai järjestetään kirpputori, kesällä ulkona vanhan tehdasalueen kulkureiteillä, talvella sisällä Vihreässä talossa. Yhdestä vanhasta hallista löytyy intialaista basaaria muistuttava Universaal universum -tukkumyymälä. Vanhaa tavaraa myyviä huonekaluliikkeitä alueella on kaksikin ja kokemuksesta voin sanoa, että molemmista voi tehdä melkoisia löytöjä. Hurjin näkemäni myyntiartikkeli on kullattu ja peilein koristeltu sängynpääty, johon on upotettu neukkuaikainen radio ja C-kasettisoitin, kimaltelevat yövalaisimet- ja pöydät. Jätin sen ostamatta.

Ennen uudestisyntymistään luovaksi linnakkeeksi, alueella toimi elektrotekniseen teollisuuteen keskittynyt Kalinin tehdas. Tehdas oli kuuluisa koko Neuvostoliiton alueella, sillä huhujen mukaan siellä valmistettiin monimutkaisia nippeleitä, jotka päätyivät muun muassa ensimmäisten tietokoneiden osiksi ja peräti Sputnik-avaruussatelliittiin. Neuvostoliiton romahdettua alueesta tuli vain teollista jättömaata ja monin osin Loomelinnak on edelleen varsin rähjäisessä kunnossa. Ravintola F-hoone on remontoitu upeaan uskoon, lähinnä kierrätysmateriaaleja käyttäen.

F-hoonen ruokalista vaihtuu kausittain ja tarjoaa paljon vaihtoehtoja myös kasvissyöjille. Hinnat ovat matalat: viiden euron hintainen päivän lounastarjous pitää sisällään alku- sekä pääruoan ja jälkkärin, jotka voi halutessaan tilata erikseenkin. Menun kallein annos, lammaspata leipäkulhossa, maksaa 8.50 €.

Kesällä istuskelin ravintolan suurella terassilla ja tilasin lähes aina pullon skumppaa sekä bruschettavalikoiman. Puteli on halpa ja leipien päällä suussa sulavia yhdistelmiä, kuten esimerkiksi brie-juustoa punajuuritahnalla, oliivipateeta ja tuoretta tomaattipestoa. Kylmällä säällä valitsen hapanimelän nuudelikeiton, johon minulla on jo lähes riippuvuussuhde. En ole kuullut kenenkään pettyneen F-hoonen tunnelmaan tai ruoka-annoksiin. Toisinaan ravintolassa on niin täyttä, että pöytää voi joutua odottamaan kauankin. Pöytävaraus ei ole huono idea etenkään viikonloppuisin.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: