//
you're reading...
Ruokakaupat, Torit

Torit – mitä sieltä ei saa, sitä ihminen ei tarvitse

Rumasti täytetty kettu! Sitä ei ihminen tarvitsisi, mutta halutessaan sellaisen voi ostaa Jaama turgilta eli Baltian aseman takana sijaitsevalta torilta, yhdeltä Tallinnan lukuisista ulkomarketeista. Osa on enemmän ruokatoreja, osa on keskittynyt antiikkiin sekä vanhaan romuun ja joissain on enemmän kasveja, taimia sekä leikkokukkia. Torilla voi käydä useassa eri kaupunginosassa: pientuottajien herkkuja saa muun muassa Nõmmestä, Lasnamäellä on täydellisesti remontoitu tori, kuten myös Mustamäellä, jossa ennen rehotti piraattikauppa, mutta nykyinen tori on hyvin siisti ja linjassa muiden torien tarjonnan kanssa. Sen lisäksi Tartu maanteen varrella, lähellä linja-autoasemaa, on Keskturg ja Kalarannassa Kalatori.

Toreilla käy iloinen venäjän kielinen keskustelu. Viron kieltäkin toki kuulee, erityisesti maatalojen omien tiskien äärellä. Välillä ilmoille kajahtaa bassojytke. Romukauppiaiden käytetyt kaiuttimet tuuttaavat sietämättömällä äänenvoimakkuudella eurodiskoa kuin kilpaillen siitä, kuka soittaa syntsapoppinsa kovimmin. Nenään leijailee monia hajuja. Hedelmätiskeillä on makea tuoreiden nektariinien, appelsiinien, banaanien ja melonien tuoksu. Lihahallista tulvahtaa makkaran ja metwurstin haju. Kalahallissa täytyy kulkea suun kautta hengittäen, sillä tuoreen kalan lisäksi myytävä, oluen kanssa syötävä, kuivattu kala löyhkää kuin jalkahiki. Jopa antiikkitiskeillä on oma, hieman ummehtunut hajunsa.

Omia suosikkitorejani ovat Jaama turg ja Keskturg, mutta myös Nõmmen tori on käymisen arvoinen kohde, saahan sieltä laajan valikoiman maatalojen omia tuoreita tuotteita sekä luomua.

Vuodenajat vaihtuvat myös torikauppiaiden tiskeillä. Keväällä hamstrasin muun muassa karhunlaukkaa, josta saa ihanan keiton sekä suolaheinää, joka on kuin rucola salaatissa. Keskikesällä toreille alkavat ilmestyä maukkaat, yön yli suolatut avomaankurkut. Syksyllä laiska voi poimia sienensä torikojuista, sillä kantarellien hinta ei ole päätä huimaava. Talvisin on luonnollisesti vähemmän tarjontaa, mutta sisähalleissa kauppa käy.

Jaama turgille suuntaan aina kun tarvitsen esimerkiksi elektroniikkatarvikkeita, koska romukauppiaiden koreista voi tonkia tarpeen mukaan niin kännyköiden laturit, pistokkeet, sähköpiuhat kuin jatkojohdot. Emalikattilat, kannut, purkit ja pannut on kaikkein edullisin ostaa torilta. Kaiken tarpeellisen lisäksi torilla kaupitellaan Etolan tyyliin ”kaikkea kumista ja muovista”.

Torien pysyvyyttä epäillään jatkuvasti. Syntyyhän kaupunkiin uusia kauppakeskuksia tuon tuostakin ja niiden pelätään vievän asiakkaat. Itse en pelkää torikaupan loppuvan, sillä kaupunkilaiset arvostavat torejaan. Siitä kertonee ulkomarkettien remontoiminen ja osittainen kattaminen.

Moni torikauppias on ollut työssään vuosikymmeniä. Keskturgilla tutustuin venäjää puhuvaan rouvaan, joka pitää vanhan tavaran liikettä peltisessä kioskissa. Lattiasta kattoon ulottuvat kirjapinot täyttävät kopperon lähes täysin, mutta aina rouva saa kaivettua läjien alta jotakin ”uutta” ja mielenkiintoista. Loistavana kauppiaana hän on saanut minut hankkimaan muun muassa uzbekistanilaisen keittokirjan, tsaarinaikaisen posliinitarjottimen sekä lajitelman erilaisia kulhoja ja kuppeja. Täyteen ahdetusta kioskista voi päätellä, että sitä ei ole perustettu ihan eilen. Läheistä kojua pitää 40 vuotta makkaraa myynyt mummo. Työvuosiensa aikana myyjät ovat selkeästi oppineet tinkimisen jalon taidon ja odottavat asiakkailtaankin samaa osaamista. Vihannestiskeillä hinnat on laitettu esille, mutta siitä huolimatta kaikki tuntuvat koettavan onneaan halvemman hinnan suhteen. Torille kannattaa varata mukaan käteistä rahaa, sillä kortilla voi maksaa vain aniharvoin.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: