//
you're reading...
Design, Käsityöt, Muoti

Designkierros eli suositukseni jos haluat löytää muutakin kuin villasukkia

Monelle tulee varmaan ensimmäisenä mieleen villasukat ja -paidat kun puhutaan virolaisista käsitöistä. Ja mikäs siinä, myynnissä olevat villavaatteet ovat usein varsinaisia taideteoksia ja edelleen suht huokeissa hinnoissa. Lapaset, sukat ja nutut eivät kuitenkaan ole ainoita käsitöitä, joita Tallinnasta löytyy.

Kaupunkiin syntyy tällä hetkellä pieniä design-liikkeitä lähes joka nurkalle. Monissa valikoima on varsin yhteneväinen, mutta jokaisesta löytyy myös ihan omia juttuja. Omat suosikkini ovat ympäri kaupunkia.

Varmasti tunnetuin liike on Vapauden aukion laidalla sijaitseva Nu Nordik. Yksi liikkeen omistajista on muotitaiteilija Anu Samarüütel. Nu Nordikissa on kymmenen vuoden aikana myyty lähes viidensadan virolaisen suunnittelijan ja käsityöläisen luomuksia. Liike on toiminut näyteikkunana ja ponnahduslautana monelle designerille, jolla nyt on oma putiikki kaupungissa. Näin on esimerkiksi tunnettujen muotisuunnitelijoiden, Riina Põldroosin, Tiina Talumehen ja Kalle Aasmäen, kohdalla. Tällä hetkellä Nu Nordikissa kuuminta hottia ovat muun muassa muotibloggarina tunnetun Anni Jürgensonin sulkaiset korvakorut sekä Helmi Arrakin kevein piirroksin kuvioidut kimonopaidat. Näiden lisäksi omia suosikkejani ovat yhden Viron tunnetuimman muotoilijan, Tarmo Luiskin, hauskat valaisimet sekä kellot.

Muutaman korttelin päässä Nu Nordikista sijaitsee Les Petites -design- ja muotiputiikki. Kolmen naisen pitämässä liikkeessä myydään muun muassa koruja, vaatteita, Joikin luontaiskosmetiikkaa ja soijavahasta valmistettuja kynttilöitä, keramiikkaa, paperitavaraa sekä vinyylilevyistä muotoiltuja kelloja ja kulhoja.

Les Petitesin liikettä vastapäätä on ekologisuutta painottavan muotisuunnittelija Reet Ausin studio, jossa myytiin kesällä myös toisen muotisuunnittelijan, Lilli Jahilon, luomuksia. Katutasossa on Namarie, joka keskittyy nuorten suunnittelijoiden muotiin. Namariessa on myös ateljee, jossa ommellaan tilaustöitä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka!

Sataman tuntumassa, kalatorin vieressä ja kulttuurikilometrin varrella on Eesti Disaini Maja, jonka yhteydessä toimii mukava Café Klaus. Viron suunnittelijoiden liiton ylläpitämä tila on näyttelyhuone ja myymälä. Eesti disainerite liit järjestää joka syksy myös Disainiöö-tapahtuman, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio suunnitteluun. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole yhden yön tapahtuma vaan Disainiööhön voi osallistua useamman päivän ajan, aamusta iltahämärään.

Designin ystävän pitäisi käydä myös hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevassa Baltika Kvartalissa. Veerenni-kadulla on 60-luvulla rakennettu tehdasrakennus, joka on nykyään erilaisten luovien alojen yritysten käytössä.

Myös Kalamajan trendikkäältä alueelta löytyy mielenkiintoisia design-kohteita. Kukeke-ravintolan kanssa samassa korttelissa, Telliskivi-kadulla, on huonekaluihin erikoistunut vintageliike Tamara 1965.

Romanttisempaan makuun saattaa osua saman korttelin Sidruniga tee -liike, jossa myydään kaikkea pientä ja söpöä: kynttilöitä, liinoja, vanhahtavia huonekaluja, käsin puusta veistettyjä miekkoja lapsille, purkkeja ja purnukoita, keramiikkaa… Sen lisäksi voit viedä oman huonekalusi liikkeen työhuoneelle korjattavaksi. Sidruniga teen ideologiaan kuuluu kodin tekeminen kodikkaaksi jo olemassaolevia huonekaluja ja esineitä hyödyntäen ja entisöiden vanhaa. Liikkeestä saa neuvoja ja apua projekteihin.

Designkierroksella kannattaa käydä katsomassa myös Kristiina Viirpalun seksikkäitä sukkia ja sukkanauhoja Suur-Karja 2:n Gallery Iidassa.

Virolaista käsityöperinnettä hyödyntäviä ja uudistavia tuotteita saa nykyään lähes jokaisesta matkamuistomyymälästä. Parhaan kokonaiskuvan tarjonnasta saa kuitenkin Tartu maanteen alussa sijaitsevassa Etnossa. Kaupan hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin muualla!

Vanhan kaupungin pieneltä Voorimehe-kujalta löytyvä Tali myy uuteen suunnitteluun keskittyneiden liikkeiden perustarjonnan lisäksi myös tunnettujen kuvataiteilijoiden, kuten Navitrollan ja Epp Maria Kokamäen töitä.

Lähes kaikki Tallinnan muoti- ja designkaupat on listattu tänne.

Mainokset

Keskustelu

One thought on “Designkierros eli suositukseni jos haluat löytää muutakin kuin villasukkia

  1. Aivan ihana juttu! Löysin aivan vahingossa blogisi, ja olet kirjoittanut tosi paljon kaikkea kivaa ja kiinnostavaa! Telliskiven Loomelinnakussa (aivan F-hoonen nurkilla) on ollut tällä viikolla muutaman uuden liikkeen avajaiset, ja mm. Les Petitesin logon huomasin mukana joukossa. Kauan odottamani Homeart avasi myös liikkeensä (ja kahvilan!) samaan paikkaan. Se toimi aikaisemmin Rotermannin kvartaalissa, ja piti muutaman vuoden paussin. Odotan kovasti seuraavaa Tallinnan matkaa, jotta pääsen taas Kalamajaan.

    Posted by E | 7.12.2012, 17:20

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: