//
you're reading...
Historia

Kuinka Tallinna sai nimensä?

Kävin Apollo-kirjakaupassa, josta löydän aina muun muassa erinomaisia keittokirjoja. Apollo ei ole erikoistunut keittokirjoihin, mutta koska Suomesta on hieman vaikea löytää esimerkiksi kaukaasilaiseen ruokaan keskittyneitä kirjoja, ilahdun aina kun löydän niitä. Ja Apollo(i)sta löytyy. Tällä kertaa ostin perinteiseen tyyliin uuden keittokirjan (Mikk Mägin kasviskeittokirja Toidud ainult taimedest), mutta myös Oppaan käsikirjan! Kyse ei ole siitä lasten sarjasta, johon kuuluu esimerkiksi salapoliisin ja vampyyrin käsikirja, vaan ihan oppaina työskenteleville suunnattu kokoelma Tallinnaan sijoittuvia tarinoita.

Tämän kirjasen avulla minulle selvisi ensinnäkin se kuinka Tallinna on saanut nimensä ja lisäksi mieltäni jo kauan vaivannut patsaskysymys. Tallinnan vanhassa kaupungissa, Pikk-kadun Toompean puoleisessa päässä, on pieni muuriin rajoittuva puisto, jossa on suloinen pieni kaurisveistos. Olen ihmetellyt miksi tuo yksinäinen bambi seisoo keskellä kaupunkia ja Giidi käsiraamat antoi sille selityksen.

Tallinnan vanha nimi on Reval. Sen syntyyn liittyy tarina kauriista. Tanskan valloittajakuningas Valdemar piti usein seurueineen jahteja. Kerran kaupungin läheisyydessä jahtiseurue havaitsi erittäin kauniin kauriin, jonka kuningas käski ottaa elävänä kiinni. Koko seurue ryhtyi tunnollisesti täyttämään kuninkaan toivetta. Pikku kauris pakeni metsästäjiä ja näiden koiria säntäillen epätoivoisesti sinne tänne. Lopulta se juoksi jyrkänteelle ja putosi alas. Tämän kauriin muistoksi Nunne ja Pikk katujen risteykseen on pystytetty Jaan Koortin veistämä patsas. Veistos on useita kertoja yritetty varastaa, mutta kaupunkilaisten rakastama metallinen bambi palautetaan paikalleen aina ja uudestaan. Arvellaan, että Tallinnan saksan kielinen nimi, Reval, tulee sanoista ”Reh-Fall” eli kauriin tippuminen. Todennäköisempää kuitenkin on, että nimi tuli kaupunkia ympäröivän Rävalan maakunnan nimestä, joka oli siis saksaksi Reval ja venjäksi Revel.

Tallinnan nykyinen nimi taas lienee tanskalaisten valloittajien aikaansaannos. Taanilinn tarkoittaa Tanskan kaupunkia, josta se on aikojen saatossa lyhentynyt muotoon Tallinn.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: