//
you're reading...
Kieli

Taikasanat, joilla palvelu paranee ja ovet aukeavat

Moni suomalainen on valittanut, että Tallinnassa, tai Virossa ylipäätään, palvelu ei pelaa ja asiakkaille ollaan töykeitä. Olen pohtinut kovasti mistä se voi johtua. Etenkin kun itse saan lähes poikkeuksetta erittäin hyvää palvelua. Nyt olen ollut sen verran kauan Tallinnassa ja nähnyt mielestäni tarpeeksi monta asiakaspalvelutilannetta, että voin jo yleistää. On olemassa viiden sanan lause, jolla kaikki ovet aukeavat ja asiakaspalvelu paranee hetkessä.

Kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa kannattaa ensimmäiseksi kysyä:

– Kas te räägite soome keelt?

Se tarkoittaa ”puhutteko te suomea?”

Jos vastaus on ei, se ei tarkoita sitä, että saa huonoa palvelua vaan sitä, että vastaaja ei osaa suomea. Tilanteessa ei auta jos korottaa ääntään, alkaa puhua selkeämmin tai hidastaa puhettaan. Ainoa mikä auttaa, on ottaa käyttöön seuraavat taikasanat:

– Kas te räägite inglise keelt? Do you speak english?

Vastaus on usein yes.

Suurin osa suomalaisista puhuu Virossa vain suomea. Suurin osa virolaisista taas puhuu viroa ja on koulussa opiskellut englantia. Aikaisemmin osattiin suomeakin, jota opittiin Tallinnan alueella television kautta. Suomen televisiota katsottiin neuvostoaikana paljonkin, mutta se näkyi vain Viron pohjoisimmissa osissa. Tarttossa, Pärnussa ja muissa eteläisemmissä kaupungeissa suomea ei opittu tuolloin televisiostakaan.

Palvelu on huonoa, koska me suomalaiset varsin epäkohteliaasti vaadimme sitä kielellä, jota etenkään nuorempi polvi ei kerta kaikkiaan osaa. Yli puolet 15-74 vuotiaista virolaisista osaa englantia. Eniten englanninosaajia löytyy Tallinnasta, Tarttosta ja Pärnun seudulta. Virolaisessa peruskoulussa suurin osa opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenään englantia, kuten on suomalaisissakin peruskouluissa. Suomea opiskelee tällä hetkellä vain noin 1000 koululaista.

Jos siis saamme palvelua suomen kielellä, olemme törmänneet harvinaiseen yksilöön, joka on todella halunnut oppia kielemme. Se on kunnioitettava asia. Jos kysyt viron kielellä, kas te räägite soome keelt, osoitat oman kunnioituksesi virolaisia ja heidän kieltään kohtaan ja voit olla varma, että palvelutaso nousee huippuunsa.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: