//
you're reading...
Design, Konsertit, Museot, Ravintolat ja kahvilat, Torit, Ulkoilu

Kulttuurikilometri – laivaterminaalista vankilan portille ja hautausmaalle

Kultuurikilomeeter on yksi Tallinnan erikoisimmista nähtävyyksistä, se kun ei edes ole nähtävyys vaan pikemminkin ulkoilureitti. Vanhan rautatien päälle on kunnostettu kävelytie, joka kulkee varsin tavanomaisissa merimaisemissa, mutta sen varrella on paljon paikkoja, joihin kannattaa tutustua. Kulttuurikilometri lähtee Linnaterminaalilta, ohittaa Kultuurikatel-kulttuurikeskuksen, kalatorin, Patarein vankilan ja Lennusadaman merimuseon. Kilometri, joka ei edes ole kilometri vaan 2,2 km, päättyy Kalamajan hautausmaalle ja Noblessnerin satamaan. Heti alkumetreillä ollaan omalla tavallaan näkymättömän, mutta merkittävän elokuvahistorian keskellä. Venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovsky kuvasi vuonna 1979 valmistuneen Stalker elokuvansa Tallinnassa, muun muassa kulttuurikilometrin varrella olevan entisen sähkövoimalan alueella. Ne, jotka ovat nähneet elokuvan, voivat tunnistaa Tallinnan satama-alueella useitakin tuttuja paikkoja, esimerkiksi ”Zonen” sisäänkäynnin. Stalkeria kunnioiteaan vuosittain omalla monitaiteellisella festivaalilla. Nyt vanhaan sähkövoimalaan kunnostetaan Helsingin Kaapelitehtaan tyyppistä kulttuurikeskusta, Kultuurikatelia. Vaikka remontti on vielä kesken, on suuressa tehdashallissa jo järjestetty esimerkiksi muotinäytöksiä ja teatteriesityksiä. Kulttuuritien toisella puolella on Kultuurikatla Aed, kesäisin kaikille avoin kaupunkipuutarha-alue, jossa mm. tepastelee kanoja, järjestetään konsertteja ja kirpputoreja, pelataan koripalloa, joogataan ja tarjotaan pop-up kahvilan vegaanikakkuja. Puutarhan toisessa päädyssä sijaitseva nykytaiteen museo, Eesti kaasaegse kunsti muuseum, näyttää lähinnä anarkistien pesältä, mutta pitää sisällään mielenkiintoisia näyttelyitä. Eikä sekään ole ihan sitä mitä nimi antaa ymmärtää. Alunperin kyse oli protestista valtion kulttuuripolitiikkaa kohtaan, joka eristi nykytaiteen Kumuun, kansallisaarteiden keskelle. EKKM:n tarkoitus on rikastaa Viron kulttuurielämää olemalla kokeileva näyttelytila ja museo. Valitettavasti näyttelytoimintaa on vain toukokuusta marraskuuhun, sillä entistä Tallinnan lämmityslaitoksen konttoria ei nykyään pidetä lämpimänä.

Kalaturg on uusimpia nähtävyyksiä kulttuurikilometrin varrella. Jo sata vuotta sitten kalastajat kauppasivat saaliinsa täällä ja traditiota jatketaan nyt kunnostetulla laiturialueella, jossa kalastajat myyvät tuoretta kalaa ja muita kalatuotteita. Kalatori on auki lauantaisin klo 10-16. Samalla alueella toimii myös Estonian design house kahviloineen. Kalatorin vieressä on yksi Viron 50 parhaan ravintolan listalta löytyvistä ravintoloista, Kohvik Moon. Perheyritystä vetää Roman Zaštšerinski, joka on lukuisia palkintoja voittaneen gourmetravintola Ö:n pääkokki. Ruokalistalta löytyy Zaštšerinskin lapsuudenmakuja, isoäidin venäläisiä herkkuja. 

Kulttuurikilometriä voi taivaltaa aivan meren rannassa. Reitti on paikoitellen merkitty hieman epäselvästi ja olenkin itse joutunut loikkimaan sortuneita rappusia alas ja mäenrinnettä ylös päästäkseni rantakiville.

Patarein vankila on kulttuurikilometrin hurjin nähtävyys. Vuonna 1840 Nikolai I:n käskystä valmistunut Patarein linnoitus on toiminut monessa eri tarkoituksessa, vankilana vuodesta 1920 vuoteen 2007, jolloin siitä päätettiin tehdä kulttuuripuisto. Nyt Patarei on myynnissä.

Patareihin liittyy liian monta karmeaa asiaa. Se, että viimeiset vangit, tuberkuloosi- ja aids-potilaat, lähtivät sieltä vasta vuonna 2005. Se, että Patareissa tehtiin viimeinen teloitus vuonna 1991 (kuolemanrangaistus poistui Virosta vasta 1998). Se, että neuvostoaikana lähes kaikki mielipidevangit ovat kulkeneet Patarein kautta Siperiaan.

Nykyään kukaan ei oikein tiedä mitä Patareille pitäisi tehdä. Se on huonossa kunnossa ja kaupan. Tällä hetkellä alueella toimii vankilamuseo. Sen lisäksi tiloja tarjotaan vuokralle ja jos Tallinnan saunatarjonta ei tunnu kyllin oudolta, saa Patareissa saunoa tiipiissä.

Koko vankila-alueella leijuu ahdistava tunnelma, mutta sitä voi halutessaan aistia lasi kädessä. Aivan meren rantaan on rakennettu baari, joka on auki vähän miten sattuu. Kesäisin rannalla loikoillaan hiekalla tai lepotuoleissa, särvitään kaljaa ja katsellaan merta. Samaa merta, jota vangitkin ovat katselleet selleistään.

Patareista tie vie kohti uutta merimuseota, Lennusadamaa (vanha sijaitsee edelleen Paks Margareetan tykkitornissa). Vanhoihin vesilentokonehalleihin kunnostettu museo avattiin toukokuussa 2012. Sisällä voi punkea sukellusvene Lembitin sisään, käydä vedenalaisella elokuvamatkalla Yellow Submarinen kyydissä, tutustua kaikkiin mahdollisiin merimerkkeihin, purjeveneluokkiin, jäänmurtaja Suur Tõlliin ja vaikka lentää lentosimulaattorilla. Koska Lennusadam rakennettin 1916-1917, mutta oli neuvostoaikana tyhjillään, se pääsi rapistumaan erittäin pahasti. Nyt se on korjattu, mutta entisöintiin meni huimasti arvioitua enemmän rahaa. Onneksi kävijämäärät ovat vastanneet tavoitteita.

Kulttuurikilometri jatkuu vielä toisenkin kilometrin. Kalamajan hautapuisto oli Viron vanhin hautausmaa ja sijoillaan 400 vuotta. Neuvostoliiton aikana, vuonna 1964, se hävitettiin täysin ja tilalle tehtiin puisto.

Kalamaja kalmistuparkin jälkeen kulttuurikilometrin varrella on vielä yksi erilainen todellisuus, Noblessnerin satama. Ilmeisesti alue on kelputettu osaksi kulttuurikilometriä, koska satamatoimintojen lisäksi Noblessnerin eli Peetrin satamassa on vierasvenesatama ja 1912 valmistunut valimo, jossa järjestetään konsertteja.

Mainokset

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Erikoispaikoissa – Traveling in extended Finland | Eesti fänn -viikonloppu Kalamajassa - 7.7.2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: