//
you're reading...
Historia, Museot

Ruosteinen Stalin pötköttää museon takapihalla

Oletko koskaan miettinyt minne kaikki Leninin, Stalinin ja muiden sosialististen sankarhahmojen patsaat katosivat Neuvostoliiton kaaduttua? Jos haluat nähdä missä nykyään ovat raskaat marmoriset Leninin päät ja monimetriset sosialistista realismia edustavat työn sankarit, Pirita tee on oikea osoite. Sen varrelta löytyy Maarjamäen linna ja sieltä taas Eesti ajaloomuuseum eli Viron historiallinen museo. Historian lisäksi linnassa voi tutustua virolaiseen elokuvaan, samoissa tiloissa kun toimii myös Elokuvamuseo. Mutta todellinen yllätys sijaitsee museon takapihalla.

Metsittyneellä aukealla, heinikon keskellä makaa ruosteinen Stalin, sammaltunut Lenin sekä moni muu nykyään käyttökelvoton neuvostosankari. Auringossa kylpee kivinen Viktor Kingissepp, Viron Kommunistisen puolueen perustaja ja johtaja. Patsas on peräisin Saarenmaalta, Kuressaaren kaupunginaukiolta, jossa se ehti seistä vain kaksi vuotta ennen poistamistaan vuonna 1989. (Kuressaaren kaupunki oli muuten Neuvosto-Viron aikaan, 1952-1988, nimeltään Kingissepa.)

Monumenttipuistoon on koottu Virossa 1945-1990 tehtyjä muistomerkkejä, näköispatsaita ja muistokiviä. Puiston idea on avata totalitaarisen valtiomuodon historiaa asettamalla patsaat uuteen neutraaliin ympäristöön ja auttaa katsojaa ymmärtämään neuvostoyhteiskunnan ideologisia perusteita sekä toimintatapoja.

Leninin pronssipää on 1970-luvun lopulta ja se pystytettiin alunperin Jõhvin kulttuuritalon pihaan. Stalin on peräisin Tallinnasta, Baltian asemalta. Se on tehty 40-luvun lopulla ja poistettu jo vuonna 1953. Päätön kaveri on jäänyt minulle tuntemattomaksi.

Marmorinen Leninin pää on vuodelta 1987. Se ei ole ollut koskaan esillä missään. Sen sijaan vuodelta 1952 oleva Lenin seisoi Tarttossa, Riia maanteen ja Võrun tien risteyksessä. Se otettiin alas vuonna 1990 ja päätyi patsaspuistoon 2005.

Monumenttipuistoon voi tepastella milloin vain, historiallinen museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17.00. Historiallisen museon näyttelyitä on myös Vanhassa kaupungissa, Pikk-kadulla sijaitsevassa Suurkillan talossa.

Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: